tiistai 11. syyskuuta 2012

Ei titteli miestä (...naista) pahenna!

Niin maisteri yliopistosta ja tradenomi ammattikorkeasta...hmm mielenkiintoista.
Oletteko tulleet ajatelleeksi, että tradenomi on tradenomi niin ylemmässä kuin alemmassa ammattikorkeakoulututkinnossa. Nehän vain erotetaan toisistaan sulkeissa olevilla "lisäehdoilla":
Tradenomi (ylempi AMK) -tutkinto.

Suomen kieli on hieman omituinen (etenkin monen ulkomaalaisen mielestä) ja siksipä herääkin kysymys, miksi sitten englanniksi tradenomi on maisteri eli tuleva nimikkeemme on englanniksi Master of Business Administration? Sanoisin, että eihän tässä ole mitään logiikaa!

Tämän vuoksi onkin Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijoiden Liitto SAMOK ry vaatinut, että tutkintonimike olisi muutettava ja ehdotuksena on  maisteri (AMK), joka kyllä olisi selkeämpi ja kertoisi tutkinnon tasosta korkeakoulujärjestelmää tuntemattomallekin. YAMK-tutkinto on vielä sen verran tuntematon käsite monille työnantajille, että tämä voisi kertoa koulutuksesta enemmän kuin nykyinen "titteli".

Mutta loppujen lopuksi ihan samahan tuo on millä tittelillä sitä valmistutaan, pääasiahan on oppiminen ja ymmärryksen lisääminen.

" Täällä on paljon sellaista, mitä ei voi ymmärtää, Muumimamma sanoi itsekseen.
Mutta miksi kaiken sitten pitäisi olla ihan samanlaista kuin se tavallisesti on?
Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu."
- Muumipappa-


Tämän tarinan tuotti Tessa M.: Innokas yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen pänttääjä, jolle opiskelukärpänen iski vasta näin aikuisiällä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan...! Vapaa-ajan ongelmia ei juurikaan ole, kun toimii yrittäjänä ja opiskelijana!

2 kommenttia:

  1. Maisteri-nimikettä ei ole YAMK tutkinnossa, koska Yliopistot eivät halua vesittää omien maisteritutkintojen arvoa.

    Onko tämä aiheellinen pelko? Ei varmaankaan!

    VastaaPoista
  2. Yliopistot taitavat olla vielä niin vanhanaikaisia laitoksia. Ammattikorkea tuottaa innovatiivisempia työntekijöitä ihan varmasti. Mielestäni tuo maisteri (AMK) olisi osuva titteli.

    VastaaPoista