perjantai 28. syyskuuta 2012

Vielä palatakseni pienryhmän kyselytutkimuksen tuloksiin...

Yleisesti vastausyhteenvedosta voi päätellä, että YAMK-tutkinnon tunnettuudessa on parantamisenvaraa. Esimerkiksi minua vähän ihmetytti, että 11% vastaajista oli sitä mieltä, että YAMK-tutkinto suoritetaan kokopäiväisenä opiskeluna. Tämän tyyppisen opiskelun kuuluu olla käytännönläheistä ja nivoutuneena omaan työhön, joten ei missään nimessä voi olla kokopäiväistä opiskelua. Mikäli näin olisi, ei minulla eikä varmasti monella muullakaan riittäisi resursseja opiskella.

Toinen asia, mikä herätti kummastusta, oli vastausten hajonta kysymykseen "mihin tutkintoon YAMK-tutkinto on mielestäsi verrattavissa". Jo eri vastausvaihtoehtoja on 10 ja jokaista vaihtoehtoa kohden löytyi vastaajia. Yllätys tämä ei kylläkään ollut, mutta olisin toivonut YAMK-tutkinnon kuvan olevan selkeämpi ihmisille. Ilahduttavaa mielestäni kuitenkin on, että kuitenkin 58% vastaajista on sitä mieltä, että YAMK-tutkinto vastaa maisterin tutkintoa. Mielestäni myös positiivisella tavalla hämmästyttää ja yllättää, että 22% vastaajista on sitä mieltä, että YAMK-tutkinto vastaa diplomi-insinöörin tutkintoa.

Myöskin suurta hajontaa vastauksissa esiintyy kysymyksen "minkälaisiin työtehtäviin YAMK-tutkinto antaa valmiudet" kohdalla. Ihmisten tietämys YAMK-tutkinnosta, sen sisällöstä ja verrattavuudesta ei ole vielä riittävän vahvoilla kantimilla. Kyselyssä kysyttiin parannusehdotuksia YAMK-tutkinnon tunnettuuden parantamiseksi, niin mielestäni vastauksissa oli hyviä pointteja, esimerkiksi joku henkilö oli ehdottanut: "parempi vertailu maisteritutkinnon kanssa, tunnustus myös työmarkkinoilla ja TES:en palkkataulukoissa". Kun YAMK-tutkinto tulee entistä enemmän tutummaksi, niin olen varma, että tutkintoa myöskin osataan arvostaa enemmän. Siitä olen hyvin ilahtunut, että jopa 5% vastaajista kuuli kyselytutkimuksesta juurikin tämän blogin ansiosta!


* Jenni K, yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen ko., YAMK/HAMK, kiinnostuksen kohteet: yrittäjyys, markkinointi, myynti, kansainvälisyys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti